Multicutureel Solidariteitsfestival Musada

P M S 

 

Het MUSADA Wereldmuziekfestival is weer voorbij.

Je bent maanden in de weer om ieder jaar weer iets moois op te voeren en in een vloek en een zucht is de dag voorbij.

Dit jaar is het de 29e keer dat Musada op de Markt in Sittard is gevierd. De dag begon perfect; de zon scheen en niets stond in de weg om er een perfecte dag van te maken.

Dit jaar stonden er allemaal mooie witte grote pagode-tenten op de Markt.

Het zag er prachtig uit en alle gekleurde kraampjes die binnen hun mooie spullen uitstalden gaven het geheel een gezellige uitstraling.


Er was van alles te doen. Je kon lekkere hapjes krijgen, kleurige spullen waren te koop en diverse non-profit organisaties gaven uitleg over hun werk.

Voor kinderen was er de tent van Harambee waar je van afvalmateriaal mooie dingen kon maken en je kreeg een wereldpaspoort als je liet zien dat je wel iets over onze aardbol kon vertellen. In de “Kwatsjhook” stonden 5 jongelui van IFMSA Maastricht klaar om mensen aan de tand te voelen  over  hun mening over vraagstukken als: moet Nederland niet meer vluchtelingen uit Syrië opnemen en moet Griekenland uit de Euro.


Vroeg in de middag opende wethouder Bert Kamphuis het festival met een toespraak waarin hij het belang van de menselijke verbinding benadrukte. De docenten en een aantal leerlingen van groep 5 en 6 van Basisschool de Springplank in Geleen, die de prijs hadden gewonnen  van het Musada-Onderwijsproject, werden het podium opgeroepen en door de wethouder geëerd voor hun creatieve deelname.


De Springplank was een van de 6 scholen( 12 klassen) die deel hadden genomen aan de gastles :” Feest verbindt mensen”,  gegeven door de docenten van de Onderwijsgroep van de Vereniging Mondiaal Beleid.

Na de officiële opening barstte  de muziek los met de blazers van The BROKEN BRASS ENSEMBLE, gevolgd door deTurkse band TOPRAGIN SESI. RUBY(Pure Latin) wilde net aan zijn 2e workshop Kizomba beginnen toen de wind en de grijze luchten steeds heftiger werden. Het hielp niet dat er steeds meer mensen op de dansvloer kwamen…de regengoden lieten zich zien en het werd zo dreigend dat we bang waren dat we het Musada Festival moesten stopzetten. Het telefoontje met het KNMI in de Bilt bevestigde wat we al vreesden. Er was zwaar weer op komst en de heftigste vlagen kwamen ofwel over Sittard, of zou er net langs schampen.

Jammer, de spetterende 12 vrouw/man sterke rumba- en salsaband TIMBAZO stond al in de startblokken; klaar om met haar swingende ritme iedereen aan het dansen te krijgen.

Wat een afgang. Ineens was het over. En het frustrerende was ………dat de regen en de windvlagen en de donderslagen uitbleven. Nederland is een land van “code rood”…..wij hebben het geweten.