Multicutureel Solidariteitsfestival Musada

P M S 

 
Sittard nieuws
Nieuws allerlei
Nieuws over de grens
Sittard
Nieuws

Al In 1987 werd MUSADA . . . www.youtube.com

jaar Musada!!

28

Sittard- Geleen Fairtradegemeente.  youtube.com

Weersverwachting: Sittard-Geleen

  Hoogtepunt Musada Festival van 2012

 
Afrikaans-Guinese klanken van Kerfonse Kantémet met zijn 10-mans band. Kerfonse komt van een familie van Griots (troubadours). Hij is de volle neef van Mory Kanté, bekend van het nummer Jéké-Jéké.

Afrikaans-Guinese klanken van Kerfonse Kanté

Hoogtepunten uit 2007     Festival Msada

Mamulengo (Brazlilë) 2007VREDE


Echt waar

Ik wil vrede

Geen ruzie maken

Vrede.Prijsuitrijking aan de Lemborjh, voor door kinderen gemaakte gedichten  over vrede en solidarteit door Berry van Rijswijk.

Nieuws over de grens

Amnesty: "Laat Saudische vrouwen toch met de auto rijden

Amnesty International spoort Saudi-Arabië aan vrouwen niet langer te zien als tweederangsburgers. Zo wil de mensenrechtenorganisatie dat Saudische dames ook het recht krijgen om met de wagen te rijden.

In de voorbije weken werden enkele vrouwen ingerekend omdat ze stiekem rijlessen hadden gevolgd in het buitenland. Een dame plaatste zelfs een video van een autoritje op het web. De meeste 'overtreders' moesten tot tien dagen in de cel blijven. Ze kwamen pas vrij toen ze schriftelijk de belofte deden nooit meer achter het stuur plaats te nemen.

Saudische vrouwen mogen ook niet stemmen. Ook om te kunnen werken of te studeren, hebben ze mannelijke toestemming nodig.

Intussen worden de dames via Facebook en Twitter toch opgeroepen in het dagelijkse leven de auto te gebruiken.

Graag willen we u attenderen het volgende perbericht van de SHO;

Den Haag, 26 april 2013 – De humanitaire nood in Syrië wordt steeds groter. Volgens de nieuwste cijfers heeft een derde van de bevolking hulp nodig. Hulporganisaties hebben niet genoeg geld om slachtoffers te helpen. Dat zeggen de Samenwerkende Hulporganisaties naar aanleiding van nieuwe cijfers en een bezoek van het Nederlandse Rode Kruis aan Syrië deze week.

Volgens de Verenigde Naties is het aantal slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië gestegen naar 6,8 miljoen mensen, onder wie 3 miljoen kinderen. Tot nu toe werd steeds gesproken over 4 miljoen slachtoffers, maar meer exacte tellingen en aanhoudend geweld laten dit nieuwe beeld zien. Zo’n 4,5 miljoen mensen zijn in het land zelf op de vlucht. Een derde van alle huizen is verwoest. Er is groot gebrek aan voedsel, water en medicijnen. In de buurlanden verblijven 1,3 miljoen geregistreerde vluchtelingen in opvangkampen en bij mensen thuis, grotendeels volledig afhankelijk van hulp.

De hulporganisaties van de SHO doen wat ze kunnen voor de slachtoffers. Van het geld dat de afgelopen weken binnenkwam via Giro555 verlenen zij noodhulp: eten, drinkwater en psychosociale hulp. “De situatie van de Syrische slachtoffers is verschrikkelijk. De ramp is groot, wordt steeds groter en de hulpverlening is niet toereikend. Er is veel meer geld nodig”, aldus Jan Bouke Wijbrandi, voorzitter van de SHO-actie voor Syrische slachtoffers.

Tussenstand Giro555: 4,2 miljoen
Op Giro555 is tot nu toe 4,2 miljoen euro binnengekomen voor de nationale actie ‘Help slachtoffers Syrië’. Dit is inclusief de giften die binnenkomen via de actiewebsite van het televisieprogramma Langs de Leeuw, die deze week werd gelanceerd.

“Help ons leed te verzachten”
Medewerkers van SHO-deelnemer Rode Kruis keerden gisteren terug uit Syrië. Zij spreken over grote groepen mensen die nauwelijks of geen hulp krijgen. Meer dan de helft van de bevolking is werkloos doordat bedrijven en winkels verwoest zijn of moesten sluiten, omdat de aanvoer van spullen onmogelijk werd. Zij kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. De inflatie is enorm.

“Hulpverleners zijn nauwelijks in staat de vluchtelingen te helpen, voornamelijk vanwege tekort aan middelen. In sommige delen van het land bereiken we maar 20 procent van de slachtoffers. We moeten en kunnen meer doen, als we meer geld hadden. We roepen daarom iedereen op het leed van deze catastrofe te helpen verzachten”, aldus Juriaan Lahr, hoofd hulpverlening van het Rode Kruis.

Internationaal is slechts 58% van het geld dat nodig is om hulp te verlenen tot juni 2013 binnen, blijkt uit cijfers van de VN. De vijf grootste humanitaire VN-organisaties riepen deze week politici op alles te doen de catastrofe te stoppen. “De nood groeit terwijl ons vermogen om meer te doen, afneemt”, stellen zij. De humanitaire chef van de VN, Valerie Amos, waarschuwde deze week voor de enorme prijs die miljoenen onschuldige Syriërs betalen voor het onvermogen het conflict te stoppen.

De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties dat bij grote humanitaire rampen gezamenlijk fondsen werft voor hulpverlening aan de slachtoffers van de betreffende ramp. De SHO bestaat uit CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.